Peruskuntoharjoittelu. Ah niin tylsää taapertamista. Mieli halajaisi kirmailla kesäisissä maisemissa tuulen lailla, vaikka keuhkot alkavatkin usein parin kilometrin päästä olla eri mieltä.
Miksi siis pitää juosta hitaasti, jos haluaa juosta nopeammin?
Asian hahmottamiseksi voi ajatella portaita. Jotta voi rakentaa portaita korkeammalle, perustan tulee olla riittävän leveä, vahva ja muutenkin kunnossa. Kun pohja on vakaa, voi sen päälle rakennella vaikka millaisia torneja.
Matalasykkeinen peruskuntolenkkeily, tai yhtä hyvin pyöräily, sauvakävely, hiihto, mikä tahansa liikkuminen, jossa keho tekee töitä kevyesti, pahemmin hengästymättä ja matalalla sykkeellä riittävän pitkään, on se rakennusaine, josta tuo perustus tehdään.
Peruskuntoliikunta toteuttaa kehoa liikkumaan ja erityisesti sydäntä ja verenkiertoelimistöä toimimaan. Sohvaperunoitumisesssa sydän laiskistuu, minkä paradoksaalisesti huomaa korkeammasta leposykkeestä ja hiusverisuonisto supistuu, eli veri ei kierrä yhtä tehokkaasti. Kun on jonkin aikaa harrastanut kevyttä peruskuntoliikkumista, leposyke laskee ja pienet verisuonet alkavat kuljettaa tehokkaammin happea lihaksiin.
Kun verenkiertoelimistö toimii ja happea liikkuu, on helpompi alkaa totuttaa elimistöä pikkuhiljaa myös rankempaan liikuntaan ja hapenottokyvyn kasvattamiseen. Mutta pääosalle liikkujista tämä ei ole varsinaisesti edes tarpeen. Peruskuntoliikuntakin riittää terveysliikunnaksi oikein hyvin.
Peruskestävyysharjoittelua pitäisi olla määrällisesti ehdottomasti suurin osa liikkumisesta, oli tasosi sitten aloittelija tai kilpailuihin tähtäävä veteraaniurheilija. Jos esimerkiksi ehdit treenaamaan (arkiliikunnan ohella toki) vaikka neljä kertaa viikossa, siitä vähintään kaksi kertaa pitäisi tehdä matalalla peruskuntosykkeellä. Yksi kerta voi sitten olla reippaampaa lajinomaista liikuntaa ja yksi kerta voimaharjoittelua. Tällä reseptillä pääsee jo todella pitkälle.
Ja vastaus otsikon kysymykseen: Ei. Ei ole pakko opetella juoksemaan hitaasti. Peruskuntolenkit voi oikein hyvin tehdä myös reippaasti kävellen, pyöräillen, rullaluistellen. Millä vaan menetelmällä, joka omalle kehollesi sopii ja jolla saat sykkeen pysymään sopivalla tasolla. Toki jos tähtää vaikkapa ultramatkojen juoksijaksi, on hyvä tehdä pitkät peruskuntolenkin juosten ja todellakin opetella hitaahko, taloudellinen juoksutekniikka.
Tervetuloa mukaan yhteistreeneihin tai omaan juoksuvalmennukseesi opettelemaan ohjauksessani!